Rijkswaterstaat heeft in 2024 binnen alle kombergingsgebieden rond de vijf Waddeneilanden gebaggerd, conform de grenzen van het Natura 2000-beheerplan. Alleen bij Holwert-Ameland en De Boontjes bij Harlingen zijn lokaal aandachtspunten vastgesteld. Dat blijkt uit de jaarrapportage over baggerwerkzaamheden in de Waddenzee, ingezien door de Waddenomroep.
Terschelling en Harlingen stabiel, met uitzondering Boontjes
De vaargeulen bij Terschelling vroegen geen extra inzet. De haven van Harlingen bleef binnen de verwachte volumes, al blijft de Boontjes een aandachtspunt. Door verlanding stijgt het baggervolume daar snel. Rijkswaterstaat paste begin 2025 de toegestane diepte aan van -3.80 naar -3.30 meter NAP om het baggerbezwaar te beperken. Tussen Holwert en Ameland zijn de volumes nog onder de vergunningsvrije normen gebleven, maar wel structureel hoog. De route blijft lastig door de wisselende ligging van zandbanken. Rijkswaterstaat benadrukt dat de vaargeul als geheel moet worden beoordeeld.
Lichte stijging bij Schiermonnikoog
In het Friesche Zeegat, met onder meer Lauwersoog en Schiermonnikoog, bleef het baggerwerk stabiel. Er is iets meer gebaggerd dan in 2023, maar de volumes liggen nog ver onder de grens van het beheerplan. Zowel de Reegeul als Ballumerbocht vroegen iets meer onderhoud dan eerdere jaren, mogelijk door veranderde baggertechnieken.